Mogelijkheden van buurtparticipatie? | IJslander

Mogelijkheden van buurtparticipatie?

In het rapport ‘Buurtparticipatie en leefbaarheid’ van de Rijksoverheid wordt de samenhang tussen leefbaarheid en buurtparticipatie onderzocht.

Daaruit blijkt dat buurtparticipatie een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van leefbaarheid in een wijk of buurt.

Diverse speeltafels in Zwitserland

samen
met de
buurt

Volgens het onderzoek ontstaat er een sociaal netwerk en een sterkere binding met de buurt waardoor een minder snelle doorstroming in de buurt vastgesteld werd.

Zo worden door buurtbewoners ingerichte speelplekken beter onderhouden. Hier werkt IJslander graag aan mee. Samen met de buurt richten wij de sport- of speelplaats in of wij renoveren samen een bestaande sport- of speelplek.

Je wilt gedurende het proces ‘ontzorgd’ worden? Geen probleem! IJslander begeleidt zowel de opdrachtgever als de buurt bij de realisatie van de speelplek in de wijk.

Hoe we dat doen? Na toewijzing van een speelplek door de gemeente aan IJslander, plaatsen we deze speelplek op de website Speeltuinbouwer en informeren de buurt hierover. Kinderen kunnen via deze site van Speelplan (een onafhankelijk ontwerp, advies en inspectiebureau voor speelruimte) dan namelijk zelf hun verblijfplek in de buurt met IJslander speel- en sporttoestellen inrichten! Leuk én het zorgt voor optimaal gebruik van de speelplek.

Buurtparticipatie proces

De doorlooptijd vanaf de start van het ontwerpproces tot en met de keuze van de inrichting van de sport- of speelplek is ongeveer twaalf weken. Daarna wordt het winnende ontwerp uitgewerkt. De speeltoestellen en ondergronden worden besteld en de plaatsing ervan wordt ingepland. Tijdens dit proces wordt de opdrachtgever op de hoogte gehouden over de voortgang. Op de geplande datum gaat ons eigen installatieteam aan de slag om de speeltoestellen en de ondergrond te plaatsen. En dan? Dan wordt de speelplaats gebruiksklaar opgeleverd en kunnen de kinderen lekker ravotten op de nieuwe speelplaats met speeltoestellen die ze zelf hebben uitgezocht.

Online buurtparticipatie
Buurtparticipatie.nl is een website waar bewoners online kunnen participeren bij de inrichting van hun buitenruimte. Hier vinden bewoners alle projectinformatie, de opties en ze kunnen hun voorkeur en reactie geven. Wachten op een bijeenkomst in een buurtgebouw is niet meer nodig.

Klimtoestel-met-klimtouw-loopbrug

IJslander Bootcamp

Voordelen Speeltuinbouwer én onze begeleiding:

  • In plaats van te kiezen uit een aantal ontwerpen die door volwassenen zijn gemaakt, laten kinderen hun fantasie de vrije loop bij de inrichting van de speelplaats. Hierdoor wordt de zelf ingerichte speelplek ook écht optimaal gebruikt. En tijdens het inrichten op Speeltuinbouwer leren ze ook nog eens met ruimte en een budget om te gaan. Zeker ook leerzaam.
  • Omdat alle kinderen uit de buurt en hun ouders de speelplek kunnen inrichten, komen alle leeftijden aan bod is de speelplek voor iedereen geschikt.
  • IJslander neemt opdrachtgevers al het werk uit handen: van de plaatsing van de speelplek op Speeltuinbouwer tot en met de oplevering in de buurt: wij regelen echt alles.
  • De toestellen van IJslander zijn duurzaam, 100% herbruikbaar en vandalismebestendig.

Download de flyer hier:
Buurtparticipatie

Advies op maat?

Wij helpen je graag verder

Onze specialisten laten je graag de mogelijkheden zien en adviseren je op maat.

Stel je vraag
Janine-Blom

Contactgegevens

    Albert-Wagener
    Stel je vraag