Terug naar overzicht

5 tips om je speeltuin duurzamer te maken

In speeltuinen kunnen kinderen hun energie uiten, vriendschappen sluiten en onvergetelijke avonturen beleven. Maar wat als we deze speelplaatsen niet alleen leuk maken voor vandaag, maar ook duurzaam voor morgen? In een wereld waar duurzaamheid een steeds grotere rol speelt, is het tijd om ook onze speeltuinen een groene make-over te geven.

Deze blog biedt vijf praktische tips om je speeltuin te verduurzamen. Van natuurlijke ontwerpen tot duurzame materialen, speeltuinen kunnen een positieve impact hebben op zowel de lokale gemeenschap als het milieu. Lees verder voor inspiratie om jouw speeltuin groener te maken.

Tip 1: Groene beplanting

Een speeltuin kan je aankleden hoe jij het wil, maar door lokale planten te gebruiken draag jij meteen al je steentje bij aan het milieu. De inheemse planten zijn beter aangepast aan de lokale omgeving en dragen zo bij aan de biodiversiteit van de omgeving. En mooi meegenomen: over het algemeen vereisen lokale planten minder onderhoud.

Tip 2: Duurzame ondergrond

Ook de ondergrond van je speeltuin kan je vervangen door een duurzame optie. Denk aan het gebruik van gerecycled rubber of natuurlijke materialen zoals houtsnippers. Deze opties zijn duurzaam en verminderen het risico op letsel door de dempende werking.

Tip 3: Duurzame speeltoestellen

In een duurzame speeltuin horen natuurlijk duurzame speeltoestellen, gemaakt van verantwoord en recyclebaar materiaal. IJslander speeltoestellen zijn verantwoord, dus perfect voor jouw duurzame speeltuin.

Neem bijvoorbeeld onze Robiniahouten speeltoestellen. De houtsoort komt uit duurzaam beheerde bossen en wordt na gebruik volledig gerecycled. Wij werken ook graag met rvs, omdat het stevig en onderhoudsvriendelijk is. Rvs is volledig recyclebaar. Door het duurzame productieproces en gebruik van 100% herbruikbare materialen, kunnen onze slim ontworpen toestellen worden hergebruikt voor andere artikelen, is de milieubelasting minimaal en voorkomen we verspilling van grondstoffen. Zo sluit IJslander aan op de oneindige kringloop van cradle-to-cradle. Op deze manier draag jij met een IJslander speeltoestel een steentje bij aan een beter milieu.

Tip 4: Educatieve elementen

Door educatieve speelelementen toe te voegen, maak je kinderen bewust van de natuur en het milieu. Dit helpt om spelenderwijs bewustzijn te creëren en het milieubewustzijn te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan onze Bugs lijn, waar de speeltoestellen de vorm hebben van verschillende insecten, of onze Naturo lijn, met klimbomen, zwerfkeien en een insectenhotel.

Tip 5: Afvalbakken

Door goed zichtbare afvalbakken en recyclingstations in de speeltuin te plaatsen, moedig je ouders en kinderen aan om afval te scheiden. Beter voor het milieu en het ziet er ook een stuk netter uit.

Betrokkenheid van de gemeenschap

Een duurzame speeltuin is de start van een betere toekomst voor onze (klein)kinderen. Reden genoeg om de gemeenschap te betrekken bij het verduurzamen. Door opruimacties en educatieve workshops te organiseren, betrek je ouders en buurtbewoners bij het behoud van een duurzame speelomgeving. Zo doe je het niet alleen, maar samen.

Meer weten over het verduurzamen van je speeltuin? Lees dan onze whitepaper of neem contact op met onze adviseurs sport en spel, ze vertellen je er graag meer over.

Wij helpen je graag verder

Stel je vraag T. (0525) 633 420
Stel je vraag