Speel- en sporttoestellen of oplossingen?

Een persoonlijk stukje over duurzaamheid. Duurzaamheid: dé vergaarbak om een verkoopverhaal mee te houden. Er zijn veel theorieën over en er wordt veel over geschreven. Gemeenten willen duurzaam inkopen en leveranciers willen duurzame producten verkopen. Maar wat is dat nou; duurzaam? Het gaat over onze toekomst. Het gaat over de vergankelijkheid van grondstoffen. Voor mij geldt het voorkomen daarvan als enig doel.

Als leverancier van speel- en sporttoestellen wil je kinderen spelenderwijs laten bewegen, leren en sociale vaardigheden meegeven. Maar eigenlijk is dat niet genoeg. Je wilt ze ook meenemen in een leercurve, het levenspad, zodat ze op een goede manier volwassen kunnen worden. Dat is over pakweg twintig jaar. Dat lijkt ver weg, maar is heel dichtbij. Je stelt jezelf de vraag hoe Nederland maar ook de rest van de wereld er dan uit zal zien. Overal zelfrijdende elektrische auto’s, maar hoe passen sport- en speeltoestellen in die wereld? Dat is voor mij de reden deze blog te schrijven.

Ik denk in oplossingen en hoe die de toekomst van deze wereld bepalen. Een wereld waarin we gebruik maken van goederen, zoals van speeltoestellen, waarmee we op elk gewenst moment een speelplek kunnen creëren op basis van de daadwerkelijke behoefte: een meegroeiplek. In plaats van het elke keer opnieuw aanschaffen van speeltoestellen die kinderen op een goed moment ontgroeien en niet meer gebruiken. In mijn visie kun je veel beter speeltoestellen laten rouleren en hergebruiken – de essentie van een meegroeiplek – en zo verspilling van grondstoffen voorkomen.

Inmiddels zijn we ruim drie jaar bezig met de ontwikkeling van zo’n meegroeiplek. En binnenkort realiseren we de eerste pilot meegroeiplek in Rotterdam. Dat is voor mijzelf én voor IJslander een van de belangrijkste Milestones sinds de oprichting van dit bedrijf. Met deze oplossing werken we toe naar een circulaire economie en het toekomstige model om mensen te faciliteiten op basis van gebruik in plaats van aankoop.

Wellicht zijn we als IJslander op dit moment te klein om als enige onderneming deze verandering in gang te zetten en waar te maken. Daarom roepen we iedereen, zowel gebruikers als gemeenten, maar met name onze concullega’s op om samen deze verandering te realiseren. Ik deel het liefst al onze kennis die we over de afgelopen twintig jaar hebben vergaard met iedereen, zodat we met elkaar die wereld creëren waar ook onze kinderen vrij en onbezorgd in kunnen leven. Zonder dat ze zich zorgen hoeven maken over het opraken van grondstoffen. Let’s do it!

Waarmee kan ik u helpen?

John Franken – Managing Director IJslander B.V.
0525-63 34 20