Kinderen willen minder saaie speelplekken

In opdracht van Jantje Beton deed Kantar Public onderzoek naar het speelgedrag van kinderen. Het blijkt dat het aantal kinderen dat iedere dag buiten speelt aanzienlijk is gedaald in de afgelopen vijf jaar.

Het iedere dag buitenspelen is sinds 2013 van 20 naar 14 procent gedaald, waarvan 30 procent maar één keer in de week of helemaal niet buiten speelt. Op dit moment speelt slecht 10 procent van de kinderen vaker buiten dan binnen.

Een op de drie kinderen zegt eigenlijk wel vaker buiten te willen spelen. Een van de struikelpunten is dat ze speelplekken te saai vinden. En daar kunnen we wat aan doen!

Meegroeiplekken

Om speelplekken mee te laten groeien met de demografische ontwikkeling van de buurt, is de Click & Play lijn ontwikkeld. Een geavanceerd kliksysteem en drie verschillende ‘building blocks’ om speelplaatsen flexibel in te kunnen richten. Is de buurt na vijf jaar de speeltoestellen ontgroeid? Of zijn de kinderen toe aan andere spelvormen? Toestellen zijn gemakkelijk te vervangen met Click & Play.

Dit zorgt ervoor dat speelplekken niet verlaten ogen en dat de ‘saaiheid’ afneemt. Alle toestellen zijn op dezelfde grondpots te klikken, waardoor toestellen binnen een gemeente en tussen scholen te wisselen zijn. Niet het juiste toestel binnen handbereik? Dan kunnen toestellen ook ingeleverd worden bij IJslander en kan een ander toestel geleverd worden. Dit zorgt voor een grote flexibiliteit, zonder dat ondergronden of speelplekken op de schop moeten. En helpt mee aan een circulaire economie.

 

IJslander heeft met Click & Play de eerste stap voor minder saaie speelplekken gezet, helpt u ook mee?

 

Aanvullende informatie
Lees het gehele onderzoek (website Jantje Beton)
Lees meer het nieuwsartikel en bekijk de video (website NOS)
Lees meer over Jantje Beton
Lees meer over Click & Play

 

Waarmee kan ik u helpen?

Marleen Sindram – Marketing & Communicatiemedewerker
06-31 97 57 21