IJslander Fit4Life beweegtoestellen voor senioren

Bewegen tegen eenzaamheid

‘Onderzoek toont dat 8 procent van de Nederlanders structureel eenzaam is, met een piek op hoge leeftijd’. Dat staat in een artikel van het NRC deze zomer. Acht procent. Omgerekend zijn dat 136.355 Nederlanders. In mijn ogen veel te veel. In datzelfde artikel lees ik dat experts vinden dat de veel sociale initiatieven om ouderen meer sociale contacten te bieden niet werken. Maar wat werkt dan wel?

Een van de redenen waarom ik graag bij IJslander wilde werken, is de geboden kans én uitdaging om verschillende doelgroepen in beweging te brengen met onze prachtige sportoplossingen. Maar wat is iemand in beweging brengen? Dat is heel breed, want wie zegt dat ‘in beweging zijn’ alleen fysiek is. Mij is geleerd dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Breng je het één in beweging, dan beweegt het ander mee. Mensen die niet lekker in hun vel zitten – of zich eenzaam voelen – bewegen vaak weinig en zijn veel thuis. De geest in beweging brengen kan lastig zijn, maar er zijn volop mogelijkheden om het lichaam te laten bewegen.

Wie wel eens in Frankrijk of Spanje is geweest, herinnert zich vast wel de pleinen waar de hele buurt samenkomt. Kinderen spelen in de speeltuin, ouders kletsen gezellig op een bankje, jongeren spelen basketbal en een groepje ouderen speelt een potje jeu de boule. Al deze mensen zijn in beweging en niemand maakt mij wijs dat al deze mensen zich eenzaam voelen.

Natuurlijk kun je deze landen niet vergelijken met Nederland, maar we kunnen er wel wat van leren. Misschien wordt het tijd dat we ons meer richten op de beleving en de omgeving en minder op de inhoud. En is het goed om plekken in de openbare ruimte dusdanig in te richten dat iedereen uitgenodigd wordt om erop uit te gaan, om in beweging te komen. Geen moeten maar willen. Niet alleen een beweeg- of sportplek, maar ook een ontmoetingsplek waar jong en oud zich thuis voelen.

Ook al zal bewegen niet dé oplossing zijn tegen eenzaamheid, althans niet de enige, het kan wel een oplossing zijn. Want zeg nou zelf: bewegen is toch een prachtig middel om mensen met elkaar in contact te brengen en hun sociaal leven te verrijken.